Onderzoekend en Ontwerpend Leren in groep 5

Wetenschap en Technologie op de basisschool.

In onze wereld is er steeds meer aandacht voor Wetenschap en Technologie. Om kinderen ook op die manier te laten leren, is de didactiek Onderzoekend en Ontwerpend Leren ontwikkeld.

Ook bij ons in de klas wordt daar mee gewerkt. Zo hebben we voor het vak Natuur echte braakballen van uilen onderzocht. Zo kwamen we aan de hand van uitpluiskaarten en de vorm van de schedeltjes erachter welke muizensoort favoriet is voor deze uil.

Daarnaast zijn we aan het ontwerpen geweest om een probleem op te lossen. Er stond een gevaarlijk buisje dat naar buiten gebracht moest worden, maar daar zaten wel een paar moeilijkheden aan vast. De kinderen komen met veel verschillende oplossingen, waardoor het probleem goed verholpen kan worden.

Dat zie je ook goed in de huidige opdracht voor handvaardigheid, waarbij de leerlingen een zeegezicht moeten maken voor een rijke koopman uit de Gouden Eeuw. Het probleem is wel dat die man één hele specifieke eis heeft: het moet 3-D zijn. Super om te zien hoeveel verschillende werkjes we krijgen!